DOULA POST PARTUMImediat după naștere universul femeii se destramă și se reclădește într-o formă total diferită. Nu te poate pregăti nimeni pentru această schimbare. Oricât ți-ar povesti oricine, te ia prin surprindere și ajungi să nu mai știi exact cine ești. Îți place noul rol, dar ți-e dor și de vechea tu. Cine mai ești acum? Faci bine ceea ce faci? Cum e mai bine să procedezi?

Sfaturile celor din jur, deși bine intenționate, de multe ori, te bulversează. Vocea instinctului tău tinde să nu se mai audă sub toate sfaturile (dorite și nu prea). Și totuși, tu ești mama! Tu știi și simți cel mai bine ce e potrivit pentru copilul tău. Pentru că așa cum fiecare dintre noi suntem ființe unice, fiecare copil e în felul lui. E în regulă să avem repere mari orientative în dezvoltarea lui, dar să nu uităm de unicitatea de manifestare.

Până cu câteva generații în urmă, un copil era crescut de un sat întreg. Familia extinsă era acolo pentru proaspeții părinți, însă azi noi ne izolăm și ne descurcăm singuri.

Și aici doula post-partum te poate ajuta enorm. Întrucât ea este o persoană cu experiență, care are informațiile actualizate și vine să te îndrume încât să îți găsești propriile repere în această nouă ”meserie” de mamă.

E atât de important ca în acele momente să ai lângă tine o persoană care are încredere în tine, știe că poți și reușește să îți transmită acest mesaj. E acolo doar pentru tine!

Și întrucât am beneficiat de ajutorul neprețuit al unor astfel de femei minunate, în septembrie 2018 am devenit și eu doula post-partum, certificată de Asociația Doula România. Pentru că mi-am dorit să dau mai departe acest dar prețios: suportul unei persoane calde, care te poate ajuta să-ți regăsești puterea și echilibrul și are încredere în instinctele și capacitățile tale materne.

Locuiesc în Mediaș, așadar, dacă ești în zonă (aproximativ 2-3 ore de mers cu mașina în orice direcție dinspre Mediaș 🙂 ), hai să stabilim o întâlnire să ne cunoaștem!

Telefon: 0727566571

Contact: www.centrulechilibrium.ro și www.inalupu.ro

Localitate: Mediaș, Sibiu, Târgu Mureș, Târnăveni, Alba Iulia, Blaj

Doula este femeia ce oferă sprijin emoțional și fizic unei alte femei în timpul sarcinii, la naștere și în perioada imediat următoare. Doula post-partum se concentrează pe perioada de după nașterea bebelușului. Ea poate sprijini femeia și familia acesteia în primele săptămâni de după naștere (în funcție de nevoile pe care le au), cu următoarele aspecte:

Psihologic:

 • înțelege schimbările psihologice majore declanșate de maternitate
 • asistă și facilitează crearea legăturii emoționale dintre mama și bebeluș

Emoțional:

 • o ajută pe proaspătă mama să-și înțeleagă și să-și accepte noul statut
 • sprijină armonizarea noilor relații de familie în momentele sensibile când acestea înmuguresc
 • susține tatăl în integrarea nouă formulă de familie, pentru a nu se simți neglijat de proaspătă mama sau dat de-o parte în relația cu bebelușul
 • oferă sprijin în îngrijirea celorlalți copii din familie și în adaptarea acestora cu noul membru al familiei.

Fizic:

 • este informată în recuperarea post-partum și susține mama în îngrijirea postnatală
 • oferă suport în alăptare – poziții de alăptare, atașare corectă – sau ajutor în hrănirea cu lapte praf a bebelușului

Organizatoric:

 • îngrijește nou-născutul și-i ajută pe părinți în formarea deprinderilor pentru îngrijirea acestuia (cum se face prima băiță, cum să îmbrace bebelușul, tehnici diferite de masaj pentru bebeluși)
 • preia unele dintre activitățile de îngrijire a nou-născutului – schimbatul scutecului, îmbrăcatul, plimbatul – pentru a oferi mamei momente de relaxare și odihnă
 • poate ajuta părinții în ceea ce privește spălatul rufelor, păstrarea ordinii și curățeniei, cumpărături, gătit, astfel încât proaspeții părinți să nu fie copleșiți de responsabilități și se poată concentra pe noul membru al familiei.

Ce nu este o doula post-partum:

 • Nu este psiholog (sau nu neapărat, poate fi ca formare, dar în calitate de doula nu va substitui prezența unui psiholog – dacă aceasta se impune. Ea poate recomanda un specialist.)
 • Nu este menajeră – timpul și experiența unei doule post-partum sunt mult prea valoroase pentru a le irosi doar pe activități casnice.
 • Nu este consultant în alăptare (persoana respectivă poate avea și formare de consultant în alăptare, dar nu este obligatoriu. Dacă sunt probleme mai serioase de alăptare doula post-partum poate recomanda un consultant în alăptare).
 • Nu este cadru medical (din nou, poate fi, dar în calitate de doula post-partum nu își va exercita meseria de cadru medical. Dacă este cazul poate recomanda un consult de specialitate).

Durata pentru care se folosesc serviciile unei doula post-partum diferă în funcție de necesitățile părinților, fie o întâlnire, fie mai multe.