Revoluția Rozelor: O mișcare globală a femeilor împotriva violenței obstetrice

by Ina Lupu
Nașterea ar trebui să fie unul dintre cele mai împlinitoare momente din viața unei femei. Cu tristețe aflăm însă că realitatea este diferita de ideal. Femei din Romania si din toata lumea poartă cu ele răni invizibile despre care nu se vorbește și care, până acum, nici măcar nu aveau un nume.
Acum acest fenomen a inceput sa fie denumit generic “violenta obstetrica’’.
Despre violenta obstetrica si aparitia primilor trandafiri roz in maternitati
Ca sa intelegem la ce face referire termenul, vom cita definitia lui asa cum a fost notata in jurnalul medical unde a aparut prima oara: Violenta obstetrica inseamna “insusirea trupului femeii si a proceselor reproductive ale acesteia de catre personalul medical, luand forma tratamentului dezumanizant sau umilitor, abuzului de medicamente si interventii, precum si convertirea proceselor naturale intr-unele patologice. Acest fapt atrage dupa sine pierderea autonomiei si capacitatea de a decide in mod liber cu privire la propriul corp, impactand astfel negativ calitatea vietii femeii.“
Din dorinta de a stopa acest #metoo din sala de travaliu sau de nastere si pentru a aduce in atentia publica nerespectarea drepturilor femeii la nastere dar si pentru a scoate din taboo experientele negative ale gravidelor la nastere, a aparut pentru prima data ideea de “Roses Revolution”.
Revolutia Rozelor este o miscare pacifista impotriva lipsei de respect si a violentei in contextul sarcinii, nasterii si perioadei postpartum.
Campania internationala “Roses Revolution” a fost lansata in 2011 pe baza ideii avute de Jesusa Ricoy, activista in domeniul nasterii si drepturilor femeilor. Pe data de 4 noiembrie 2013, la a 3-a Conferinta a Drepturilor Omului la Nastere din Blankenberge, Belgia, activisti din toata lumea au aflat ideea acestei revolutii pasnice, cu trandafiri care are ca scop mosirea blanda si obtinerea unei ingrijiri obstetrice decente si sigure.
Imediat conceptul a fost adoptat si in decurs de 3 saptamani a fost organizata actiunea pentru prima data in mai multe tari concomitent: Franta, Italia, Spania, Marea Britanie, Slovacia, Republica Ceha, Mexic, Brazilia, Columbia si Germania. De la an la an, miscarea a prins anvergura din ce in ce mai mare iar in prezent 30 de tari organizeaza actiuni pe data de 25 noiembrie.
Scopul campaniei este de a spori constientizarea faptului ca integritatea fizica, psihica, dreptul la informare si la consimtamant informat se aplica inclusiv femeilor insarcinate sau care nasc.
In fiecare an, femeile care au suferit experiente traumatizante duc un trandafir roz la institutia unde au suferit abuzul. Acest trandafir simbolizeaza suferinta produsa de momentul respectiv, povestea din spate si vulnerabilitatea femeii. Prin aceasta actiune, femeilor, mamelor, familiilor si celor care activeaza in domeniul nasterii li se ofera sansa de a revarsa lumina pe un subiect atat de sensibil si totodata atat de putin discutat: traumele de la nastere. Prin aceste actiuni se doreste generarea unei schimbari pozitive la nivel mondial.
Despre “Revolutia Rozelor in Romania”
In tara noastra miscarea a fost inceputa de Hoffman Kinga Krisztina in 2015. Trandafiri au fost depusi la cateva institutii medicale si pentru prima data femeile au incetat sa mai indure in tacere si sa accepte nedreptati.
Doi ani mai tarziu Ditta Depner si Monica Neda s-au alaturat in organizarea Revolutiei Rozelor. Impreuna s-a ajuns la rezultate imbucuratoare: la indemnul video femeile au trimis zeci de povesti, inregistrari, mesaje care au fost publicate zi de zi sub #stopviolentaobstetrica pentru a deschide un dialog vis a vis de experientele avute la nastere.
In cadrul campaniei au fost circulate o serie de materiale pentru a facilita informarea individuala a femeii cu privire la pregatirea si drepturile la nastere, precum si informatii despre violenta obstetrica, formele ei si masuri de preventie. In doua zile aceste materiale au depasit 100000 de vizualizari.
Ce se intampla anul acesta in cadrul campaniei
Anul acesta, pentru prima data, echipa Revolutiei Rozelor implica o mare parte din cei care activeaza in domeniul nasterii: moase, consilieri in alaptare, educatori prenatali si doule.
Directia din acest an urmareste dialogul intre femei, intre gravide si cei ce activeaza in domeniul nasterii, intre toti cei implicati si cadrele medicale. Scopul actiunilor principale, de mai jos, este sa evidentieze dorintele si nevoile fizice si emotionale ale femeilor in momentul travaliului, nasterii si in perioada post-partum, cat sunt in maternitate.
Speram la cat mai multe raspunsuri si ca directia stabilita de cererile femeilor sa genereze schimbare (sau macar o adaptare) in randul protocoalelor si procedurilor din sistem.
Asa ca, draga femeie, draga mamica, te invitam sa participi prin completarea sondajului de campanie si sa postezi pe pagina oficiala “The Roses Revolution – Revolutia Trandafirilor” raspunsul la intrebarea “Cum imi doresc sa fie nasterea mea?” impreuna cu hastagurile de campanie #stopviolentaobstetrica si #rosesrev. Raspunsul poate fi o poza, un text, o inregistrare, ce vrei tu!
De asemenea, te poti implica prin distribuirea pe facebook sau pe blog (daca ai unul) a materialelor informative din cadrul campaniei:
- acest articol
- infograficul despre violenta obstetrica, formele ei si masuri de preventie
- planul de nastere
- filmuletele informative
- articolele din cadrul campaniei distribuite de toti cei ce activeaza in domeniul nasterii reunite sub #stopviolentaobstetrica (le poti depista usor cu o cautare de hashtag pe facebook)
- Poti participa la una din intalnirile din cadrul campaniei organizate local (urmareste campania pentru a afla cand si unde vor avea loc)
Pe data de 25 noiembrie (sau chiar dinainte) poti inlocui poza ta de profil sau coverul de pe facebook cu una din pozele de campanie in semn de solidaritate.
Daca ai trait o experienta traumatica la nastere, te invitam sa duci un trandafir roz la institutia in care s-a intamplat, pentru tine cea de atunci. Va fi o ocazie buna sa eliberezi si sa vindeci experienta care te-a marcat atunci si sa ai parte de o finalitate impaciutoare.
Te invitam sa te implici in stoparea practicilor abuzive prin informare – atat a ta cat si a altor femei si prin participarea activa in cadrul campaniei “Revoluția Rozelor” pentru a aduce in atentia publica acest subiect atat de intim si important.
Da, conteaza cum te simti atunci cand nasti!
Împreună putem schimba nașterea.
Recent Posts

Petrecere de Crăciun – 2019
December 17, 2019

Așteptând-o pe Ema
July 13, 2018

Teste prenatale în primul trimestru de sarcină
March 7, 2018