Mamă extenuată, ești minunată!

Mamă extenuată, ești minunată!

Să fii mamă este una dintre cele mai solicitante atribuții. Are, desigur, foarte multe momente minunate, dar este și foarte extenuant.

Cu toate cunoaștem acest sentiment al extenuării. Cea care se simte ca un munte pe care nu poți urca, dar despre care știi că nu ai altă opțiune decât să îl urci.

Avem momente când simțim că nu suntem suficient de bune. Dacă ne-am aduna puțin, dacă am ști mai multe, dacă am face lucrurile mai bine, poate nu am mai fi atât de obosite, nu? Greșit!

Facem deja ce putem mai bine. Dăm tot ce avem mai bun. Ne dorim maxim pentru copiii noștri, dar fără să ne pierdem complet identitatea.

Ne luptăm să găsim balanța între a fi o mamă suficient de bună și a ne umple propriul pahar.

De ce este mămicia atât de extenuantă?

Există un cântec, care deși nu are nici o legătură cu mamele, descrie perfect această stare:

”Nu a spus nimeni că e ușor, nu a spus nimeni că e atât de greu. (Coldplay)”

Nu ne-a spus nimeni că e ușor să fii mamă. Dar, în același timp, nimeni nu ne poate pregăti, cu adevărat, pentru cât de greu poate fi uneori.

Înainte să avem copii, nu putea nimeni să ne explice cât de puternică și pură este dragostea pentru puii noștri. Genul de dragoste care ne face să ne dorim cu toată ființa noastră să îi creștem ”perfect”. Genul de dragoste care vrea să protejeze de orice și oricine.

Nu poate nimeni să ne pregătească pentru sentimentele amestecate de dragoste autentică, și, în același timp, de frustrare reală de plânsul neconsolat de la ora 2 noaptea.

Nu poți înțelege dinainte sentimentul că toată greutatea lumii zace pe umerii tăi, când te uiți la tot ce ai de făcut și te întrebi cum vei reuși să le strecori pe toate în program, în timp ce ești și prezentă pentru copiii tăi și le arăți cât îi iubești.

Nu e de mirare că o postare a unei mămici, Bethany Jacobs, a ajuns virală pe internet. Multe rezonăm cu cuvintele ei:

”Pentru mama care se ascunde în baie, pentru că are nevoie de un minut de liniște, în timp ce lacrimile îi curg pe obraz …

Pentru mama care se simte atât de obosită, încât nu crede că mai poate funcționa și își dorește doar să se întindă și să se odihnească atât cât are nevoie …

Pentru mama care stă singură în mașină și înfulecă mâncare, pentru că nu vrea să o vadă cineva mâncând așa ceva …

Pentru mama ce plânge pe canapea după ce a strigat la copii pentru o prostioară și acum se simte vinovată și nedemnă …

Pentru mama care încearcă cu disperare să își ia blugii vechi pentru că tot ce își dorește este să se uite în oglindă și să se simtă bine în propria piele …

Pentru mama care nu vrea să iasă din casă pentru viața e pur și simplu prea mult în acel moment …

Pentru mama care sună la pizzerie pentru că cina nu a ieșit chiar cum era planificată …

Pentru mama care se simte singură, fie că e doar ea în cameră sau stă în mulțime ..

Ești SUFICIENTĂ!

Ești IMPORTANTĂ!

Meriți!

Aceasta e doar o fază a vieții pentru noi. Aceasta este o fază foarte foarte grea, provocatoare, nebunească a vieții.

În final, va merita orice secundă. Dar acum este greu. Și este greu pentru multe dintre noi, în moduri diferite. Adesea nu vorbim despre asta, dar e greu și nu doar pentru tine.

Ești suficient de bună!

Faci ce poți mai bine!

Acei mici ochișori care te privesc consideră că ești perfectă. Ei cred că ești mai mult decât suficientă.

Acele mici mânuțe care se întind spre tine consideră că ești puternică. Ele cred că poți cuceri lumea întreagă.

Acele gurițe mici care mănâncă mâncarea preparată de tine consideră că ești cea mai bună.

Acele mici inimioare care o ating pe a ta nu vor nimic mai mult. Te vor doar pe tine. Pentru că ești suficientă. Ești mai mult decât suficientă, mami! Ești. Minunată.”

Pentru multe dintre noi, aceste cuvinte sunt o reamintire a faptului că pentru copiii noștri suntem minunate. Suntem tot ce au nevoie.

Dar ce e de făcut când ne simțim copleșite?

Iată câteva idei pe care le poți încerca. Vezi ce funcționează pentru tine:

  • Fă-ți timp pentru tine. Dacă e nevoie, trece-ți în agendă: timp pentru mine. Eu îi spun ”timp special cu mine” 🙂 Fă ceva ce știi că îți reîncarcă bateriile: citește o carte, urmărește un film care îți place, fă o baie cu spumă, plimbă-te în natură. Orice, dar să fie doar pentru tine și cu tine.
  • Reevaluează-ți sarcinile din timpul zilei. Uneori sarcini nerealiste sau chiar ne-necesare ne îngreunează ziua.
  • Ai grijă de tine. Dacă ești bolnavă, ai grijă de sănătatea ta, fără vinovăție. Dacă tu nu ești bine, nu vei putea avea grijă nici de familia ta.
  • Verifică-ți modul în care te hrănești. E posibil ca oboseala să vină și dintr-o nutriție neadecvată, insuficientă, nesănătoasă. Străduiește-te să fii un exemplu pentru copiii tăi printr-o alimentație echilibrată și sănătoasă. Nu căuta să faci asta doar pentru ei. În final, copiii fac ce văd la noi, nu ce le spunem noi.
  • Caută ajutor. Dacă simți că nu mai poți, caută ajutorul celor din jur. Înainte era nevoie de un sat întreg pentru a crește un copil. Acum vrem să facem totul singure. Dar nu e realizabil și nici indicat (mai ales pe termen lung) să preluăm totul doar pe umerii noștri. Ești suficientă, dar nu e nevoie să faci totul singură. Viața e grea doar dacă vrem noi să fie așa.

Îți doresc, dragă mămică, să îți regăsești puterea interioară!

Articol inspirat din: https://www.bellybelly.com.au/parenting/exhausted-mothers-you-are-enough/

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *